fredag 4 april 2008

Invigningsinlägg - faktaböcker

Hej läsare!

Härmed inviger jag Holmaskolans biblioteksblogg. Den är startad som ett led i vårt utvecklingsarbete genom projekt Många SMiLE, men själva bloggen kommer inte i första hand att handla om SMiLE utan om allt av intresse: Bok- och mediatips, vad som händer på biblioteket, och så vidare. Eventuellt kommer jag att starta en blogg till, med barnens egna boktips, men vi får ta ett steg i sänder.

Dessa första inlägg blir dock SMiLE-baserat på så sätt att vår utveckling framför allt gäller faktaområdet. Därför kommer här en lista på alla faktaböcker biblioteket har köpt höstterminen 2007, med en kort beskrivning av varje bok. Beskrivningarna är något uppdaterade. Listan har delats i flera bloggposter för att få mer hanterlig längd. (Katten att man får ha högst 200 tecken i etiketterna!)

Fönster mot kosmos
Biografi över Edith Södergran av D. Ahlander som också gjort flera andra av de lättlästa biografier vi har i biblioteket.

Stora Varförboken
Ett allmänt hållet uppslagsverk med många teckningar.

Första uppslagsboken
I samma serie som Stora varförboken, även denna med många bilder och lättsam ton.

Alla åker motorcykel
Bok av Håkan Jaensson som ligger mitt emellan skön och fack - upplagd som en berättelse, men med fakta om alla möjliga sorters motorcyklar och faktiskt även elrullstol!

Lätta fakta om flyg
En bok i serien Lätta fakta, där vi redan har flera delar. De allra minsta barnen kan trots seriens titel behöva hjälp att förstå texten, i synnerhet som det finns flera ämnesspecifika ord (det ”värsta” jag hittade var ”hydraulisk saxlift”).

Japan - allt du vill veta
Innehåller verkligen ALLT möjligt om Japan. All text är skriven både på japanska och svenska, och det finns även språklektioner med japanska uttryck skrivna med latinska bokstäver. Boken är rätt tjock men inte så svår.

Min första svensk/franska bildordbok
Lätt sätt att lära sig många franska ord - flera av barnen tycker att det är jätteintressant att lära sig språk. En nackdel är att det inte finns någon uttalsguide, så det blir mest att lära sig läsa franska om ingen vuxen hjälper till.

Min första engelska ordbok
Liten tjock bok med många bilder som liksom den franska delar in orden efter områden. Den här är snäppet mer fantastisk eftersom den för varje ord också har en mening på svenska och engelska samt extra ord för mer inlärning.

Godisgrisar och blixtlås/Bananflugor och kramsnö
Två roliga böcker som hanterar ord på ett roligt sätt - teckningarna visar hur det skulle se ut om man tolkade orden bokstavligt, och texten resonerar om varför det heter som det gör. Mati Lepp har illustrerat, och det är kul att bland annat se en liten gubbe åka slalom på ostens skidbacke.

Avspark - allt om fotboll
Böcker om fotboll är nästan alltid populära i biblioteket, och det gäller i högsta grad för den här: jag har knappt sett röken av den sen den köptes.

Mrika från Prishtina i Kosovo/Esraa från Alexandria i Egypten
Två böcker ur den lättlästa serien om barn i andra länder. Biblioteksrådet önskade just dessa två böcker eftersom de handlar om barnens egna hemländer.

Modig och stark
Vuxenfaktabok om genus och könsroller i barnböcker.

Följ med till Mount Everest
Spännande, halvsvår faktabok som visat sig vara mycket populär.

Pinsamt
En bok med röster från barn om pinsamma situationer, samt tips om hur man hanterar dessa. Jag vet att klasser på andra skolor haft den som läsgruppsbok. Något att tänka på?

Det gränslösa språkrummet
Inköpt kurslitteratur av samma författare som tidigare skrivit Den meningsfulla språkväven, båda mycket intressanta böcker.

Samtalet som grund
Mer kurslitteratur om läsinlärning m.m. Flera spännande exempel från verkliga livet.

Teckna lätt manga
Vi har vid det här laget ett flertal böcker i just denna kategori - och ändå är köerna långa. Mangatecknande är verkligen något barnen vill lära sig, och de lånar gärna flera såna här guider efter varandra.

Guinness world records - rekordboken 2008
Behöver väl ingen närmare presentation. Denna upplaga har också vissa bilder som lyser i mörkret. Barnen äääääälskar rekordboken och den är dessutom praktisk att använda som avstamp för undervisning, eftersom den väcker nyfikenhet.

Motivationshöjande samtal i skolan
Mer kurslitteratur som presenteras bättre på Studentlitteraturs hemsida än vad jag kan göra här.

Så firar man Halloween
Precis vad det står - praktisk bok för den som vill lära sig mer om denna relativt nyimporterade helg. Lättläst för vuxna, mer medelsvår för barn.

Alla barnens stora lek- och sångbok
Ur Gahrtons Alla barnen-serie. Med boken följer också en CD så att man kan lära sig sångerna ordentligt.

Zebraflickan
Vuxenfakta om självskadebeteende. Jag har inte läst den, men vår lärare L. rekommenderar den!

Krumelurpiller
Liten bok med citat av Astrid Lindgren inom olika områden.

Kinesisk konst och kultur
Rik bok som tar upp alla möjliga kinesiska konstformer från arkitektur till film, med vackra bilder som visar på rikedomen. En bok om islamisk konst och kultur finns i teorin men är tyvärr slut.

Så känns sorg
En av flera böcker om känslor där barn själva berättar. Rätt mycket text, passar som diskussionsunderlag för de lite äldre barnen (ev. även 2-3 om lärarna läser högt.)

David Beckham lär dig spela fotboll
Personligt hållen fotbollsbok av vår tids kanske mest kända spelare.

Tänk (tvärt) om!
Bok om könsroller som intar ett ”tvärtomperspektiv” och uppmanar till tankeexperiment för att ifrågasätta vårt ibland slarviga könsrollstänkande.

Dockor och djur för lek och teater
Praktiskt för den vuxna eller ett lite äldre barn som vill göra en present till småsyskonet. Ganska lätta saker att tillverka.

Inga kommentarer: