fredag 4 april 2008

IKT-länkar

Ett inlägg till med SMiLE-inriktning: vår skola behöver utvecklas på IKT-området, och därför satte jag till ett möte igår ihop en lista med vad som finns på vårt bibliotek i den vägen, och vilka länkar som kan vara lämpliga för årskurs F-5. Tyvärr finns det inte mycket i bokväg för rätt målgrupp, inte heller på AdLibris vad jag kan se. Jag antar att webbens utveckling innebär att författarna väljer att lägga sin undervisning där, men barnen hittar inte till rätt plats och många vuxna vet knappt var de ska börja leta.

Nåja. En idé är ju att börja leta just precis här! Sen kan man gå vidare till datorsektionen av Annas Länkburkar, där jag har tagit de flesta av dessa länkar. Det är verkligen en helt fantastisk sida, även om upplägget med bildlänkar kan göra det svårt att vid första anblicken veta vad man egentligen surfar fram till.

BÖCKER

Informationsfärdighet i praktiken, Monica Nilsson (vuxen, barnuppgifter, från 2007)

Surfa med Stötnisse, Annika Granholm (Barn, från 1996)

World Wide Web för nybörjare, Asha Kalbag (äldre barn/vuxna, från 1998)

PC och jag, Birgitta Berling (barn, från 2000)

Internetsökningens didaktik, AnnBritt Enochsson (vuxen, från 2007)

Lär dig digitalfoto, Alan Buckingham (barn, från 2006)

HANDLEDNINGAR

Stigfinnaren, Mia Hallenbring & Marie Fogelberg (vuxen, barnuppgifter, kopieringsbar, med DVD, från 2004)

Här kan du lära dig arbeta med Word, av vår lärare L. (barn, från 1999)

Datortips, även detta av vår lärare L. (Vuxen. Inget datum angivet, men inte nytt.)

LÄNKAR

Några av länkarna är hämtade från Länkskafferiet, men de allra flesta från datoravdelningen av Annas länkburkar: http://www.burkar.nu/data/data.htm Titta där efter fler sidor!

http://www.ur.se/webbdeckarna/ Webbdeckarna, ett äventyr/spel som lär mellanstadiebarn om hur man använder Internet. Här finns också en informationssida för lärare som är bra att ha läst igenom i förväg.

http://www.medieradet.se/upload/Rapporter_pdf/superundersokarna_MSU.pdf Superundersökarna - saga i PDF-format om hur man använder datorer.

http://www.kids-online.net/learn/clickjr/clickjr.html engelska om datorns delar, ganska lätt förutom språket.

http://www.pagina.se/itord/ Paginas IT-ordbok; ganska svår, mest praktisk för femmor och lärare.

http://www.medieradet.se/static/saft-quiz_sve.htm SAFTs nättest, där man får lära sig internetsäkerhet, nettikett, smileys m.m.

http://www.squill.se/ Sida där barn kan varna varandra ifall de hittar en internetanvändare som är suspekt.

http://www.ecpat.se/upl/files/94.pdf Hur du skyddar dig online – kort fakta för barn och ungdomar

http://www.livstid.org/etusivu.htm Sida med interaktiva äventyr om internettrygghet. Egentligen tänkt för årskurs 6-9, men kan nog funka för femmorna.

http://audacity.sourceforge.net/ Audacity, gratis ljudredigeringsprogram, om barnen ska redigera t.ex. musik eller berättelser i datorn. Man kan komplettera detta med http://www.sounddogs.com/ eller http://www.ljudo.com/ som har ljudeffekter för nedladdning.

http://www.multimedia.skolutveckling.se/Trekvarten/ Multimediabyråns ”trekvarten”. Praktiska övningar i datoranvändning, t.ex. bild, video m.m. med enkla program. Vissa program är gratis, andra kostar pengar. Detta står tydligt på hemsidan. Multimediabyrån har också andra användbara avdelningar på samma hemsida, som till exempel mediearkiv.

http://kollakallan.skolutveckling.se/ Kolla Källan, material om infosökning, källkritik m.m. för lärare och bibliotekarier.

http://www.freefoto.com/index.jsp Gratis foton att använda för bildredigering o.dyl.

http://fotofinnaren.se/ Fler gratis foton.

https://www.blogger.com/start Sida där vem som vill kan skapa en blogg. På http://www.nogg.se/ kan man skapa en hel hemsida.

http://www.kunskapsstjarnan.se/tangenttraning.php Tangentträning. Sidan har även avdelningar för matte, geografi och hjärngympa.

http://www.busbra.nu/ halvlätt sida med tips om bland annat html, grafik och photoshop.

http://hejbilist.nu/win.htm Windows i bilen - skojsida om vad som skulle hända om en bil fungerade som Windows. Tillagd på denna lista, för nåt roligt ska ni väl ha. :-)

http://www.burkar.nu/vuxlankar/vux-lank.html#it ännu fler länkar för vuxna…


Inga kommentarer: