torsdag 23 september 2010

Nya filmer

Biblioteket har fått in ett helt gäng nya filmer och tv-serier för visning i klassrummet. Det är en blandning av filmer som hör ihop med böcker, såna som blivit klassiker, och såna som helt enkelt är väldigt bra. Några passar in i alla tre kategorierna. Alla lärare är varmt välkomna att låna in dem till klassrummet, och alla elever till att kika på omslaget så att ni vet vilka filmer ni ska tjata om att få se!

Det är förstås extra roligt om filmerna blir en del av ett större projekt - som ämne för diskussion, eller exempel på filmskapande, eller utgångspunkt för eget skapande, eller jämförelse med böckerna.

Filmerna i fråga är följande:

Alice i Underlandet - Tim Burtons "uppföljare" till Lewis Carrolls klassiska bok. Önskad av biblioteksrådet.
Berts röjiga rockliv / Berts piniga pubertet - TV-filmatisering av böckerna om Bert. De har några år på nacken nu, men är fortfarande lästa och uppskattade av många.
Bläckhjärta - filmatisering av Cornelia Funkes fantasybok om människor som kan göra saker verkliga genom att läsa högt. (Jag misstänker starkt att vår sago-Anna hör till dem!)
Drömprinsen: Filmen om Em - Ella Lemhagens debutfilm om tonåriga Em och hennes första stora kärlek.
Ebba och Didrik - en klassisk TV-serie skriven av Christina Herrström, som nu är aktuell med Tusen gånger starkare.
Farbrorn som inte vill va' stor - animerad TV-klassiker om Ragnar ("farbror" vid 33 års ålder!) som helst vill vara en liten pojke. Gjord av Olof Landström (Bu och Bä) och Peter Cohen, och innehåller även Cohens berättelse Olssons pastejer, samt Kråkbegravningen.
Flykten från hönsgården - leranimation om modiga hönor som inte vill bli pajer. Skapad av Nick Park och Peter Lord, som även gjort Wallace & Gromit.
Kalles klätterträd - animerad TV-klassiker om Kalle som ligger och dagdrömmer i sitt träd. Liksom Farbrorn som inte vill va' stor är den gjord av Peter Cohen och Olof Landström.
En häxa i familjen - spännande äventyr, fritt baserat på Ulf Starks bok Maria Bleknos.
Loranga, Masarin & Dartanjang - animerad filmatisering av Barbro Lindgrens absurda böcker om den knasiga familjen med pappa, son och farfar.
Den långa flykten - animerat äventyr (inte för små barn!) om kaniner som tvingas flytta för att komma undan människorna. Baserad på Richard Adams bok.
Min store tjocke far - dramakomedi om Osvald och hans udda pappa, en sommar på 50-talet.
Misa Mi - prisbelönt drama om Misa som blir vän med en varg.
Percy Jackson: Kampen om åskviggen - filmatiseringen av Rick Riordans bok om Percy som har det jobbigt i skolan men visar sig vara en grekisk halvgud. Önskad av biblioteksrådet.
Spiderwick - filmatisering av den första delen av DiTerlizzi & Blacks populära fantasyböcker.
Vattenhästen - filmatisering av Dick King-Smiths fantasybok om en skotsk pojke som blir vän med ett sjöodjur.
Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse - leranimation om ett gräsligt monster som stjäl grönsaker på nätterna.

Inga kommentarer: