torsdag 29 maj 2008

bokpratsböcker, maj

Andra bokpratet för terminen var den 13 maj, och dessa var böckerna jag pratade om:

Quentin Blake: Mamma, pappa, monster
En underbar historia om ett ungt par som får ett litet skärt barn per paket, och sedan blir mycket förvånade när barnet förvandlas till diverse olika saker (en skrikig gam, en klumpig elefant, m.m.). Det fantasieggande upplägget fungerar dels som metafor för barns utveckling, dels kan det vara en inspiration för barn som leker fantasilekar.
Boken påminner en smula om Kim Fupz Aakesons Mannen, damen och nånting i magen, där det unga paret får en apa i stället för en baby. Den boken kan jag också varmt rekommendera.

Jörn Jensen: Ett FARligt spöke (Kalla kårar, paket 2)
Även nybörjarläsarna frågar ofta efter spännande och hemska böcker. Serien Kalla Kårar är där en guldgruva – mycket enkla historier om spöken och monster, där det farliga alltid har en naturlig förklaring. Jensen är också "pappa" till Kasper, Palle, Mia och Mette och Sofie, allihop mycket uppskattade av barnen.

Gull Åkerblom: Humleboet (Djurväktarna)
Gull Åkerblom är känd för böckerna om Samuel och Moa, Emily och Inez. Serien om Djurväktarna är tänkt för nybörjarläsaren, och första boken handlar om hur barnen Anton och Ella bygger ett humlebo av en gammal musfälla (tydligen tycker jordhumlor om doften av sork). Liksom Åkerbloms andra böcker är det en charmig historia som är lätt att tycka om.

Lotta Bergqvist & Annika Lundeberg (red): Lätt & Blandat
För den som vill ha en tjock bok men inte läsa så mycket i taget är Lätt & Blandat helt perfekt. Boken innehåller dikter, noveller, serier och utdrag ur kapitelböcker, trevligt skrivet och med roliga bilder.

Adéle Ciboul: Cirkus
En av våra nya popupböcker, där man får se akrobater, cyklister, lindansare och andra cirkusartister, som alltså dessutom går att röra på. Bra att kombinera med Paula & cirkusen, som har fotoillustrationer och mer text.

Emma Brownjohn: Så kan jag ta hand om Jorden
Det går att ha popupböcker om allting, inklusive miljöarbete! Boken går pedagogiskt igenom miljöproblem hemma, på gården och andra platser, samtidigt som man får reda på vad man kan göra åt problemen.

Laurie David och Cambria Gordon: Jordens framtid i dina händer
Teamet bakom filmen En obekväm sanning har gjort en miljöbok för barn. Boken är grundlig, med många exempel och även vissa liknelser som är rätt på kornet – problemet med de smältande polarisarna illustreras till exempel med en isglass: skillnaden mellan en isglass som är +-0 grader och en som är ett par plusgrader är rätt stor… Bokens största nackdel är att den är tydligt tänkt för amerikanska barn från början – det talas om "våra" nationalparker och så vidare. Det hade varit praktiskt om boken hade anpassats mer för svenska förhållanden i översättningen.

Paul Vaderlind: Su-do-ku för barn
Sudokubok där man använder bilder i stället för siffror, och där varje sudokupussel har något färre rutor än brukligt. På framsidan står det att den passar för barn från fem år, men den kan mycket väl vara rolig för långt större barn också. (Okay, okay, jag erkänner, den var rolig för mig också.)

Hiroyuki Takei: En shaman i Tokyo (Shaman King)
Trettonårige Yoh är shaman, vilket innebär att han kan framkalla de dödas andar och ta dem i sin egen kropp, för att lösa diverse uppdrag. Ofta tar han hjälp av samurajanden Admidamaru, men ibland är uppdragen av en annan sort, som när en frustrerad målares ande behöver hjälp att måla färdigt sin reklamskylt. Japanska mangaserier är ofta väldigt välgjorda och spännande, och det gäller den här också – den är både kul, actionfylld och rörande.

Choi Kyung-Ah: Snow Drop del ett
Snow Drop är manga av en helt annan sort än Shaman King – en kärlekshistoria i tonårsmiljö mellan den rika flickan So-Na och fotomodellen Hae-Gi. Båda har trasslig bakgrund, och intrigen nystar ut denna såväl som deras problem i nutid. Serien påminner lite om tonårsprogram på TV, men inte på ett negativt sätt – den är spännande berättad och har karaktärer man bryr sig om.

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet (DVD)
Biblioteket har börjat köpa in lite spelfilmer, främst sådana som är baserade på böcker. Den första Narniafilmen har underbara specialeffekter, en engagerande historia och bra prestationer från både barnskådespelare och vuxna. DVD-versionen har dessutom massor av extramaterial, som är kul att titta på både om man har pratat om boken och om man vill prata om hur det går till att göra filmer (i synnerhet då fantasyfilmer med mycket vidunder).

Petter Lidbeck: Den döde sonen (Tre tjejer)
Lidbeck är en av mina favoriter bland svenska barnboksförfattare, och jag ser mycket fram emot det författarbesök Hyllie stadsdel ska få av honom i höst. Serien om Tre tjejer är rättframma deckarhistorier som ändå får plats med ovanligt mycket nyanser bland all spänning. Den döde sonen är mörkare än de tidigare delarna – den handlar om ett brutalt överfallsmord som beskrivs som precis så ruskigt och tragiskt som det är.

Kirsten Miller: Skuggornas stad (Kiki Strike)
Vill man ha spänning i mer lättsam form är Kiki Strike en trevlig ny bekantskap. Hennes gäng The Irregulars består främst av flickscouter, men de är definitivt inga dygdemönster. Var och en har sin egen specialitet: hackern Oona, kemisten DeeDee, uppfinnaren Luz, Betty som gör förklädnader, och berättaren Ananka som dels har massor av böcker, dels älskar detektivarbete. Tillsammans ska de kartlägga den "skuggstad" som sägs finnas under staden New York. Det underbara med denna bok, utom att den är väldigt spännande, är att alla inblandade är flickor utan att det är något tjatande om den saken – jag var faktiskt väldigt långt inne i boken innan jag upptäckte att det faktiskt knappt finns några manliga personer i den alls. Att flickorna i fråga är så kul att läsa om är en extra bonus!

Maria Parr: Våffelhjärtat
En norsk historia om den lilla pojken Trille och hans bästis Lena, som har diverse hyss och äventyr för sig under ett år. Boken är otroligt charmig, med framför allt roligheter men också ett och annat sorgligt kapitel. Att hitta ett favoritställe är svårt, eftersom mycket av humorn ligger i ögonblicksbilder, som när Trille förklarar för Lena vad man egentligen ska ha en pappa till (äta ens kokta kål).

Tony Manieri och åtta femteklasser i Västra innerstaden: Mysteriet med Elbogens hjärta
Häromåret skrev andraklassarna i flera stadsdelar boken Konrads och Milous hemliga uppdrag. Femmorna i Västra Innerstaden blev inspirerade och skrev denna spännande historia, där Tony Manieri knytit ihop berättelsen genom att skriva första och sista kapitlet. Det märks att huvuddelen av historien är skriven av femmor – presens och imperfekt blandas friskt och händelseföljden är inte alltid logiskt – men den är kul att läsa ändå. Dessutom är det roligt för våra elever att få en berättelse skriven av barn i deras egen ålder som till råga på allt utspelar sig i delar av Malmö som de själva känner till.

Tony Ross: Jag vill ha lampan tänd
Bilderböckerna om den lilla prinsessan tar upp olika småbarnsproblem på ett roligt sätt. Den här gången är det fråga om spökrädsla. Flera personer i slottet försöker trösta prinsessan, men det är inte förrän husan förklarar att om spöken finns är de pyttesmå som prinsessan blir lugnad. Det visar sig också att spöket är rädd för små flickor… Bilderna ger extra (mycket roliga) dimensioner till historien.

Inga kommentarer: