Nu är det snart jul igen. Senast jag skrev handlade det om halloween - och nu är det dags att plocka fram julböckerna! Min målsättning med bloggen är att skriva en gång i veckan, så har det nu inte varit... Ibland händer det så mycket så man hinner inte.
Det har varit mycket bokprat senaste tiden: jag har varit ute hos 2-3:orna, 4:orna och 5:orna, jaa och innan dess var jag hos F-klasserna och ena 1:an - så jag har ju varit runt hos de flesta och pratat om böcker. Det är alltid lika roligt att vara ute i klasserna - eleverna är så engagerade och blir jättesugna på att låna och läsa. Jag brukar ha med mig min laptop och scanner och lånekorten, så lånar jag ut i klassrummet direkt efter bokpratet. Många lärare tycker att det är roligt med bokpraten också, de får också boktips och får reda på nya böcker som kommit ut.
Den 13 nov var jag på en fantastisk Författardag i Hässleholm! Medverkande var flera författare och en illustratör: Arkan Asaad, Jessica Schiefauer, Magnus Ljunggren, Emma Andersson, Lin Hallberg, Mattias Olsson och Tony Manieri. LÄs mer om Författardagen här: http://www.forfattarcentrum.se/wp-content/uploads/2012/09/hassleholmsdagen_2012_program.pdf
Sen har vi startat vårt projekt Bokpiloter: inom Hyllie har vi skolbibliotekarier bestämt att vi ska ha Bokpiloter på våra skolor, och i framtiden samarbeta med varandra så att eleverna/Bokpiloterna kan hälsa på varandra på varandras skolor och bokprata för varandra. ...vad är då Bokpiloter? Jo, det är elever som bokpratar för andra elever: dvs Bokpiloten berättar om ngn bok de läst, vad handlar boken om? och vad tyckte de om boken? Allt för att skapa läslust och sprida bra boktips! Sen är det ju bra övning att stå framför andra och prata också :). Här på Holma är det 4:orna som startar. På Kroksbäck är det 3:orna. Nu träffas vi några gånger för att prata om vad som är viktigt att tänka på när man står inför andra och pratar, och vad ska man berätta om boken egentligen? Mycket att tänka på. Fortsättning följer om Bokpiloterna.
tisdag 27 november 2012
fredag 12 oktober 2012
halloween-tema
Nu har jag och Hjalmar gjort iordning en boksnurra med böcker inför halloween och höstlovet! Bara läskiga böcker med spöken och varulvar och vampyrer och sånt. Hjalmar går på Bryggeriets gymnasium med inriktning serieteckning - han har tecknat fina skyltar med monster och annat passande otäckt till boksnurran. Uppskattas mycket av eleverna!
fredag 5 oktober 2012
nya barnbokskatalogen
Nya barnbokskatalogen kom häromdagen med ny fin affisch som jag satt upp på flera ställen i skolbiblioteket. De inspirerar många barn till läsning av nya böcker.
Än så länge är det ingen som direkt har kastat sig över "äventyrsklassikerna" som jag plockade fram förra veckan... Måste bokpratas om.
Sedan i måndags har jag en praktikant hos mig som ska vara med under fyra veckor. Han heter Hjalmar och går sista året på gymnasiet.
onsdag 26 september 2012
Äventyrsklassiker
Igår plockade jag ut alla "äventyrsklassiker" ur bokhyllorna, och ställde fram på en skänk som vi har i biblioteket. De är lite bortglömda för tillfället, och där finns det många spännande äventyr som eleverna säkert gillar bara de väl har funnit böckerna :). Förra terminen hade de högläsning av "Oliver Twist" av Charles Dickens på Kroksbäckskolan, och då var eleverna jättesugna på att låna och läsa boken själv! Om böckerna hade kunnat tala själv hade det varit praktiskt - Ta mig: jag handlar om..."
fredag 14 september 2012
I onsdags var jag på ReadMeet på Pauli gymnasium i Malmö, där jag med många andra lyssnade på flera inspirerande pedagoger och bibliotekarier som berättade om hur de arbetade med elevers läsning. Olika sätt och infallsvinklar som jag tar med mig vidare in i mitt eget arbete :). Hela konferensen filmades, så vill man ta del av innehållet är det bara att sätta sig ner och titta: se http://readmeet.wordpress.com/.
tisdag 11 september 2012
Idag kom förskolebarnen för att låna nya bilderböcker. Många av eleverna skulle kunna sitta här hur länge som helst och bläddra och titta i bok efter bok. Det är inte lätt att välja bara en bok bland alla böcker! Men så är det i början av terminen när allting är nytt: en bok lånas som man får ha i sin låda, och nästa vecka återlämnas den och en annan bok lånas!
Nu har jag plockat ihop böcker till olika teman som de arbetar med i de olika arbetslagen. I F-1 arbetar de med "Kroppen och Jag". I 2-3:an arbetar de med Sveriges landskap: de utgår från läseboken "Pojken och Tigern" av Lars Westman. 4-5:an arbetar med temat energi utifrån olika vinklar. Men där är jag inte så involverad än. Sen var det en förskola som arbetar med temat hav som ville ha hjälp.
fredag 31 augusti 2012
ny termin
Nya tag efter sommarlovet: nya elever i förskoleklass, och alla elever har vuxit och blivit äldre. De elever som gick i 3:an när jag började här som skolbibliotekarie går nu i 5:an - de äldsta eleverna på Holmaskolan! Det känns konstigt, tiden går så fort. Jag har inlett terminen med att gå runt i alla klasser (inte förskoleklasserna, de får vänta lite tills de har varit lite mer i skolbiblioteket) med en powerpoint med bilder från det egna biblioteket där jag gått igenom bibliotekskunskap: Vad är ett lånekort? Vad händer i "datorn" när jag lånar och återlämnar böckerna? Hur hittar jag i biblioteket? Hur står böckerna uppställda? m m. Med de äldre eleverna har jag gått igenom hur de kan söka böcker själva i Selma-katalogen. Allt detta har eleverna nytta av oberoende av vilket bibliotek de lånar på: skolbibliotek eller folkbibliotek eller universitetsbibliotek.
tisdag 24 april 2012
samarbete mellan femmorna på Holma och Kroksbäck
Ja, då var det igång! Nästa vecka börjar samarbetet mellan alla femmor på Holmaskolan och Kroksbäckskolan: alla Holmafemmorna är på Kroksbäckskolan för att där delas in i olika grupper tillsammans med Kroksbäckfemmorna. Under fyra dagar träffas dessa elever och har grupparbeten tillsammans. Temat vi arbetar med utgår från författaren Torsten Bengtssons böcker. Detta är ett led i att eleverna ska lära känna varandra och för att Holmaeleverna ska bekanta sig med Kroksbäckskolan inför starten i sexan. Idag har jag presenterat Torsten Bengtssons böcker för femmorna, så att de kan hinna läsa och fördjupa sig i hans böcker innan det är dags att träffa honom!
Astrakan-böcker och LitteraLund
Jag har precis lagt in en ny gruppuppsättning: 20 st "Klart som korvspad, Astrakan" av
Katarina Kieri med fina illustrationer av Sara Teleman. En bok som handlar om en flicka som heter Astrakan. I skolan råkar hon säga att hon kan simma fast hon inte kan det. När hela klassen ska till simhallen funderar Astrakan mycket på hur hon ska klara sig ur den här situationen. Och varför sa hon att hon kunde simma när hon inte kan det?
Om man gillar Astrakan finns det fler böcker om henne, som vi också har här på skolbiblioteket. "Det snöar, Astrakan" samt "Vilken fullträff, Astrakan".
Förra veckan var jag på LitteraLund, som är en barn- och ungdomslitteraturfestival i Lund. Det är en festival som vänder sig till alla som på olika sätt arbetar med eller är intresserade av barn och ungdomslitteratur. Där fick jag nya idéer och tankar om hur jag kan arbeta med eleverna och litteraturen på mina skolbibliotek. Vill ni läsa mer om LitteraLund: www.litteralund.se
onsdag 4 april 2012
Samarbete femmorna samt Oj, vad tiden går fort!
Ja, så var det redan påsklov! Då passar jag på att reda upp bland alla böcker och papper m.m i skolbiblioteket - så det är fint och ordentligt till skolan börjar igen. Idag har jag beställt böcker bl a från "Inköpsförslag"-lådan. Sen har jag beställt fortsättningar på serier som är efterfrågade, bl.a Jeff Kinneys "Dagbok för alla mina fans". Den serien är jätterolig och mycket omtyckt, och nu är den sista delen också beställd i 2 exemplar.
Vi har haft vårt traditionella (sedan 3 år) samarbete mellan femmorna på Holma och Kroksbäck så att eleverna ska lära känna varandra inför sammanslagningen i sexan. Holmaeleverna blir även bekanta med Kroksbäckskolan, då det är där vi är under samarbetet. Under 4 dagar träffas eleverna under några timmar varje dag. De är indelade i olika grupper, blandat från Holma och Kroksbäck. Som gemensam startpunkt har vi författaren Torsten Bengtsson: Alla elever får under några veckor innan samarbetet läsa hans böcker, och själva inledningen startar alltid med att Torsten B själv kommer och hälsar på och berättar om sig själv, sitt skrivande och sina böcker. Det övergripande temat under samarbetet var vikingar, då vi utgick från "Ormens öga" som varit en högläsningsbok i klassrummen. Torsten Bengtsson har också skrivit en faktabok om vikingar, som eleverna fick arbeta utifrån i en av grupperna. Alla elever och vi vuxna som var med åt lunch på Kroksbäck tillsammans varje dag. Som avslutning var det föräldramöte på kvällen den sista samarbetsdagen, då även elevernas fina alster som de åstadkommit under temat ställdes ut. Rektorerna på de båda skolorna var med, och Torsten Bengtsson själv. Vill ni veta mer om författaren: http://www.torstenbengtsson.se/
Vi har haft vårt traditionella (sedan 3 år) samarbete mellan femmorna på Holma och Kroksbäck så att eleverna ska lära känna varandra inför sammanslagningen i sexan. Holmaeleverna blir även bekanta med Kroksbäckskolan, då det är där vi är under samarbetet. Under 4 dagar träffas eleverna under några timmar varje dag. De är indelade i olika grupper, blandat från Holma och Kroksbäck. Som gemensam startpunkt har vi författaren Torsten Bengtsson: Alla elever får under några veckor innan samarbetet läsa hans böcker, och själva inledningen startar alltid med att Torsten B själv kommer och hälsar på och berättar om sig själv, sitt skrivande och sina böcker. Det övergripande temat under samarbetet var vikingar, då vi utgick från "Ormens öga" som varit en högläsningsbok i klassrummen. Torsten Bengtsson har också skrivit en faktabok om vikingar, som eleverna fick arbeta utifrån i en av grupperna. Alla elever och vi vuxna som var med åt lunch på Kroksbäck tillsammans varje dag. Som avslutning var det föräldramöte på kvällen den sista samarbetsdagen, då även elevernas fina alster som de åstadkommit under temat ställdes ut. Rektorerna på de båda skolorna var med, och Torsten Bengtsson själv. Vill ni veta mer om författaren: http://www.torstenbengtsson.se/
onsdag 25 januari 2012
Nya böcker
Nya böcker till skolbiblioteket - färdiga och inlagda i katalogen - nyligen framsatta på boksnurror och till hyllskyltning: SWOFF! så har Holmaeleverna svept in i biblioteket och lånat med sig så att boksnurror och hyllor ser tomma ut! Det är verkligen fantastiskt roligt att få arbeta med dessa läsintresserade elever och pedagoger!
En av de nya böckerna vi köpt in är "Amulett", den första delen i en tecknad serie av Kazu Kibuishi. Jag lånade hem den och fullkomligt slukade den! Därefter lämpade jag över boken på två av mina barn - 10 och 19 år gamla - och de älskade den lika mycket som jag. Vi väntar ivrigt på fortsättningen! De två exemplaren vi har här på skolan är redan utlånade, och det ska bli spännande att höra vad eleverna tyckte om den.
En av de nya böckerna vi köpt in är "Amulett", den första delen i en tecknad serie av Kazu Kibuishi. Jag lånade hem den och fullkomligt slukade den! Därefter lämpade jag över boken på två av mina barn - 10 och 19 år gamla - och de älskade den lika mycket som jag. Vi väntar ivrigt på fortsättningen! De två exemplaren vi har här på skolan är redan utlånade, och det ska bli spännande att höra vad eleverna tyckte om den.
onsdag 11 januari 2012
vårtermin
Då var skolan igång igen. Efter en tids sjukskrivning förra terminen är jag nu tillbaka på heltid igen, dvs halvtid här på Holmaskolan och halvtid på Kroksbäckskolan. Jag har några månader framåt en ungdomspraktikant som heter Anette. Det är jättebra, hon hjälper mig bl a med att hålla ordning bland alla böckerna. Boken som efterfrågas just nu är "Jag är Zlatan Ibrahimovic: min historia". Som tur är har de den boken som högläsningsbok i 4-5:orna - dels är det alltid trevligt med högläsning, men det gör också att fler elever får tillgång till boken fortare eftersom de inte behöver vänta på att få låna/läsa den. Men reservationskön är ändå lång till boken...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)