torsdag 1 april 2010

samarbetsprojekt Holma/Kroksbäck: Torsten Bengtsson

Femmorna har haft ett samarbete med Kroksbäcks femmor, med utgångspunkt från författaren Torsten Bengtsson och hans böcker. Det började med att barnen fick läsa Bengtssons böcker och få boken Bland Hajar som högläsning. Alla övriga Bengtsson-böcker stod (här på Holma) i en låda i klassrummet, så att barnen kunde byta med varandra så fort de var färdiga. Vi hade också köpt in hans allra senaste böcker, den mycket lättlästa serien om Kim och Lina.

Fredagen den 19 mars kom så Torsten Bengtsson själv till Kroksbäcksskolan för ett författarbesök och våra elever kom dit.

En panel på åtta barn (fyra från varje skola) hade valt ut frågor som de ställde till honom. Vi fick bland annat reda på att han arbetar som specialpedagog och att det var hans elever som först tjatade på honom att bli författare. Vi fick också veta att han börjar en bok med att rita streckgubbar på ett papper och skriva moln omkring dem med deras respektive egenskaper. Men det femmorna tyckte var allra roligast att lära sig var att man får ljuga när man skriver böcker. Ingenting man skriver behöver vara sant! Torsten Bengtsson sa att han tycker det är det bästa med att vara författare.



Veckan efteråt träffades femmorna på Holma och Kroksbäck varje dag för att arbeta tillsammans med utgångspunkt från böckerna. De blev indelade i fyra blandade grupper som fick göra fyra olika uppgifter under fyra dagar: en skriv- och dramauppgift, en uppgift att skriva och rita om de böcker de hade läst, en faktauppgift där de lärde sig mer om hajar, samt en slöjd- och bilduppgift.

Torsdag kväll kom föräldrarna till Kroksbäck för att titta på de utställningar barnen hade gjort och höra när barnen läste upp de fina faktatexter och berättelser de hade skrivit. Dessutom kom Torsten Bengtsson tillbaka igen och sa en kort hälsning. Kroksbäcks rektor pratade också om skolans ombyggnad och vad som ska hända nu till hösten när sexorna från Holmaområdet ska börja där. Det var en mycket trevlig vecka och barnen var jättenöjda!

För föräldrar som missade det hela finns det en chans till att se vad eleverna har gjort – delar av utställningen ska nämligen visas på vår föräldrakväll 29 april, tillsammans med andra nyheter från skolan. Glöm inte detta datum!

Inga kommentarer: