fredag 12 september 2008

Septembers bokprat för lärare

I går höll jag bokprat för lärarna med ett urval från de senast inköpta böckerna. Det här är böckerna jag pratade om:


Vem är ensam? / Vem är söt? / Vem är arg?
av Stina Wirsén.
Tre underbara böcker för dagisåldern och uppåt som handlar om situationer i vardagen. Teckningarna är enkla och uttrycksfulla och språket även det enkelt. Historierna har mycket charm och fungerar förmodligen utmärkt som utgångspunkter för hjärtestunder och livskunskap – i Vem är ensam? visas till exempel skillnaden mellan självvald och påtvingad ensamhet. I biblioteket finns även Vem är arg? och Vem blöder? Fler böcker i serien är ännu inte inköpta.

Hjälp vår jord! av Lauren Child
Charlie och Lola går som tecknad TV-serie och är välförtjänt populära även som böcker. I den här boken ska de städa sina rum och kommer på att de kan återvinna i stället för att bara slänga. Hela skolan ställer upp i en tävling för att återvinna så mycket som möjligt. Böckerna har en blandning av roligt naivistiska teckningar och collageteknik och påminner på så sätt om Alfonsböckerna.

När prinsessor tar semester av Per Gustavsson och Min bok om prinsessor av Amanda Eriksson
Prinsessor är ett tacksamt ämne för barnböcker. Per Gustavssons tredje bok om prinsessor är liksom de föregående en blandning av saga och vardagsmiljö. Prinsessorna bygger tält av sina stora klänningar, använder örhängen som fiskekrokar och jagar bort hyenor med svärd. Amanda Eriksson skriver om prinsessor bland vanliga människor. De går att känna igen på att de ofta är glad-arga, att de hatar att städa och att de gillar tårta. Hon beskriver vad prinsessor kan ha på sig, hur man gör om sitt rum till ett prinsess-rum och andra bra tips.

Amana och Lilla Ingenting (Amanah wa-al-shay al-saghir) av Hanna Fakhreddine
Den här boken är tvåspråkig och läses baklänges med svenska mått mätt. Det handlar om Amana som inte vill äta upp den sista oliven på tallriken – och tur är det, för det visar sig att oliven innehåller en liten rymdvarelse som tar med sig Amana på resor till de konstigaste ställen. Boken är påhittig och trevlig med färgglada, söta bilder som ser lite mangainspirerade ut.

Min lilla apa av Ulf Nilsson och Kristina Digman
Den här söta historien är kort och har inte så mycket text, men kräver ändå en del läsvana. Huvudpersonen bor i Sydafrika, där det finns många babianer (eller bobbejaan som de kallas på afrikaans). Han vet att han inte får mata babianerna, men blir nyfiken och går dit med lite bananer i alla fall, framför allt för att få titta närmare på en liten söt apunge. Tyvärr visar det sig att de vuxna vet vad de pratar om – aporna hittar hem till pojken och river närapå hela huset i sin jakt på mer mat. Berättelsen är finstämd och passar bra för högläsning och mysstunder.

Världens elakaste fröken av Petter Lidbeck
Hyllies skolor gör i höst tillsammans ett Petter Lidbeck-projekt, där alla femmor läser en av hans böcker och sedan samlas till ett författarbesök. (Mer om detta senare i bloggen, jag lovar!) 4-5 i vår skola ska läsa denna bok, som är en både ruggig och rolig historia om en fröken som blivit så besviken på mänskligheten att hon hatar alla barn och gör allt för att knäcka dem. Förutom att den är en spännande historia kan boken vara praktisk för alla barn som stöter på någon som säger elaka saker på ett sätt som verkar vara vänligt (vilket alla barn – och vuxna! – gör förr eller senare.) Här får de lära sig att behålla självförtroendet även i sådana situationer.

Som om jag inte fanns av Kerstin Johansson i Backe
Medan jag ändå är inne på temat elaka lärare vill jag slå ett slag för denna historia, som är en av de mest hjärtskärande berättelser om utsatthet jag har läst. Den är inte ny, utan kom i en kartong bortskänkta böcker från Pedagogiska Centralen (jag har ett vagt minne av att ha läst den redan som barn), men den är fortfarande relevant. Boken utspelar sig i Norrland på 30-talet, i de laestadianska trakterna. Huvudpersonen Elina kommer från en fattig finsk familj och har det svårt i skolan, framför allt med svenska språket. Inte heller hemma förstår de sig riktigt på henne – hon är hjälpsam men tystlåten och hennes inre liv kommer till uttryck på myren, där hon samtalar med fantasivarelser och sin pappas ande. Historien har också filmatiserats och som film fått mycket positiv uppmärksamhet, vilket är förståeligt om filmen är det minsta som den underbara boken.

Arthur Spiderwicks fälthandbok över vår sagolika omgivning av Holly Black och Tony DiTerlizzi
Böckerna om Spiderwick är mycket populära bland våra elever och kompletteras här med en låtsas-faktabok om övernaturliga varelser. Här får man veta hur älvor, gripar och andra oknytt lever, med många spännande detaljer och fantastiskt levande illustrationer med inspiration från både djur- och växtvärld. Det är ingen bok man läser från pärm till pärm, men man kan utan tvekan sitta i timmar och njuta av den.

Skolmysteriet av Martin Widmark, Dadlar och datorer av Eva Töllborg och Blomsterkungen av Dag Sebastian Ahlander. (CD)
Skolan håller på att förbättra sitt utbud av ljudböcker. Bland annat har vi köpt in flera titlar av de populära berättelserna om LasseMajas detektivbyrå, berättade av Johan Ulveson (suverän som alltid). Vi har också köpt in faktaböcker. Dadlar och datorer handlar om den arabiska halvön från många olika perspektiv: hur man firar bröllop och lagar kamelmjölks-fil (laban), hur beduinerna bor och vilka svenska ord som kommer från arabiskan. Blomsterkungen är en biografi över Carl von Linné, hållen i berättande ton. Båda böckerna är inlästa av Gunnar Johnson och finns naturligtvis även i tryckt form i vårt bibliotek.

Extrema djur: de tuffaste varelserna på jorden och Bajs: det onämnbaras naturhistoria av Nicola Davies
De här böckerna kom som en sista hälsning från vårt numera uppsägda BTJ-abonnemang. Jag var mycket tveksam, men blev störtförälskad i dessa två humoristiska och sanslöst informativa faktaböcker. Här får man ett helhetsperspektiv såväl som fascinerande detaljer. Jag hade ingen aning om att australierna var tvungna att importera dyngbaggar för att ta hand om alla komockor som blev till efter de importerade korna, eftersom australiska dyngbaggar inte begriper sig på komockor. Eller att man kan köra ett svampdjur i en mixer och sedan hälla tillbaka den i havet där den sätter ihop sig till ett svampdjur igen. För att inte tala om allt man kan utsätta björndjur för utan att de dör…

Ve & Fasa: råttrutten av Tina Lundgren
Ve och Fasa är två råttor som bor på Glimmingehus. De träffar musikläraren Arne och tar med honom på en resa genom Skåne, där de samtalar med spöken på olika historiska platser. Boken är både en saga och ett praktiskt läromedel för skånsk lokalhistoria. Det finns också flera sånger med noter och allt. En modern Nils Holgersson i enklare tappning – men trots att den inte är så svår får barnen nog ut mest av boken om de har ledning av lärare.

(Snilleblixtarna berättar om) Världens viktigaste uppfinningar av Lisa Swerling, Ralph Lazar och Jilly MacLeod
Den här boken ser rätt bilderboksaktig ut men kräver en van läsare eller hjälp av lärare. På informationsrika uppslag får man fakta om olika uppfinningar, vanligtvis sammansatta till större historiska sammanhang som fordonens utveckling från hjulet till Concorde (med den globala uppvärmningen nämnd på ett hörn). Här finns också uppfinnare, inte bara de allra mest kända som Leonardo da Vinci, utan också Applekillarna Steve Wozniak och Steve Jobs och uppfinnaren av diskmaskinen, Josephine Cochran. Boken är spännande, men upplägget lite rörigt.

Inga kommentarer: