tisdag 17 mars 2009

Bloggandet sprider sig!

Detta med att blogga är inte längre något jag är ensam om på skolan. Lottas förskoleklass har också startat en blogg: Kaninerna och drakarna. Vad kul! Gå gärna dit och titta på deras talarstol och andra trevligheter.

tisdag 3 mars 2009

bokpratsböcker, mars, del 2

Bubbelskratt: Bus, pyssel, mat och mums av Ann-Charlotte Fägerlind, Lisa Lemke och Annika Persson
En sommarlovsbok (som går att använda annars också) som är indelad efter olika teman man kan ha vid stranden, i skogen eller hemma på balkongen. Inom varje tema finns sedan lekar, recept, pyssel o.s.v. Vissa saker behöver någon vuxen hjälpa till med (vilket då anges med en stor och en liten streckgubbe) medan annat är sånt som barnen klarar själva. Boken är skriven för stora barn men fungerar precis lika bra för lärare – och själva lekarna kan också de små barnen vara med om.

Origami för barn: lätta och roliga projekt steg för steg av Mari Ono och Roshin Ono
Otroligt detaljerad och fin bok där man får lära sig vika allt från kossor till ballonger. En del mönster är enkla och andra svårare – svårighetsgraden anges med 1-3 prickar. I många fall kan barnen nog behöva titta på i verkligheten för att förstå hur man gör, snarare än att lista ut det bara från bilderna. Eftersom det finns så många olika mönster kan man göra en hel utställning, till exempel ett zoo eller en fest (det finns instruktioner för att vika både tårt- och pizzabitar).

Gör din egen film: tips och råd för unga filmare av Mark Shulman och Hazlitt Krog
Den här boken är praktisk både för barn som själva vill lära sig filma snyggt med enkla medel och för den som vill reda på hur det går till när proffsen filmar. En dolly (järnvägskamera) kan man till exempel åstadkomma genom att sätta sig på en kontorsstol med hjul och åka framåt. Flera gånger påpekas att film är ett lagarbete – en regissör som vill bestämma alldeles för mycket riskerar att ingen vill vara med i filmen längre.

Herbert och tidsmaskinen/Chokladjakten av Anders Björkelid & Jonas Anderson
Det här är lättlästa och roliga berättelser om Herbert som varje gång han råkar illa ut åker tillbaka i tiden för att ändra på historien så att saker blir som han vill. På vägen träffar han kända personer, dinosaurier m.fl. och lyckas naturligtvis trassla till allting mycket värre, som det brukar bli när man reser i tiden. Läsaren lär sig massor av fakta om historia, samtidigt som böckerna är mycket fantasieggande. Barnen är mycket förtjusta i dem! (Andra delen, Chokladjakten, har vi nu också som gruppuppsättning i 15 exemplar.)

Ellens blombok av Catarina Kruusval
En klassisk typ av bilderbok där varje sida har namnet på en blomma på svenska och latin, en bild på blomman, en situationsbild där blomman ingår, samt en vers som passar till situationsbilden. Författaren påpekar själv att det kan vara roligt att lära sig de latinska namnen ”precis som man gjorde på mormors mors och farfars fars tid”. Bilderna är lika rara och fina som i de andra Ellenböckerna och boken inger en mysig stämning.

Pappa bor på fängelset av Elisabet Omsén
Lite sjuttiotalsvibbar i namnet och för all del innehållet, men boken är ömsint och berättar fint om Kevin och varför han bara får träffa sin pappa i ett besöksrum på fängelset. Trots bilderboksformatet är boken inte alldeles lätt och passar bäst för barn i årskurs 2-3 och uppåt, eller som högläsning.

Här kommer grävskopan av Arne Norlin och Jonas Burman
Halvan är tillbaka med ytterligare en bok om maskiner. Som vanligt får man lära sig en hel del, till exempel att ”grävskopa” bara är själva den delen som skopar, medan det man kör heter ”grävmaskin”. Men varför i hela friden heter då inte boken ”Här kommer grävmaskinen”? Det hade väl varit det rimligaste… Denna skönhetsfläck till trots är boken kul och lärorik precis som de andra Halvanböckerna.

Stiligt Stella! av Mia Sjöström & Elliot Elliot
Stella är en hund som blivit långhårig och smutsig och ska till hundsalongen. Man får veta hennes tankar när hon går dit för att putsas, klippas och tvättas. Även andra hundar dyker upp på salongen. Berättelsen illustreras av fotografier och ligger på gränsen till faktaboken, men får ändå betraktas som en ren lustläsningsbok. Som sån lär den snart snappas upp av alla hundälskare.

bokpratsböcker, mars, del 1

SMiLE-gruppen har haft sin Holmakväll med presentation för hela personalgruppen och en introduktion i informationssökning och källkritik. Min (Katarinas) powerpointpresentation om informationssökning och källkritik kommer att laddas upp på biblioteksikonen i Pednet. Böckerna i faktabokpratet presenterar jag här, för den som har glömt eller inte var med:

Världen i kartan av Choi Sukhee & Kim Hyangeum
Charmig och lärorik bilderbok om kartornas historia. Att boken är koreansk ger ett välkommet avbrott från alla böcker med svenskt eller anglosaxiskt perspektiv. Bilderna har varma färger och ger ett rikt intryck – naturligt nog är det många landskapsbilder där olika saker händer på olika delar av uppslaget. Ett uppslag har till exempel en stor tiger, två rövare som ligge på lur, en räv som viftar på svansen, en stad, ett par byar, en flicka som vinkar, några små båtar, samt vandrarna som slår upp kartan för att se vilket som är den närmaste och säkraste vägen.

Stora boken om monster och drakar
Ett franskt uppslagsverk över diverse sagoväsen. Om man jämför den med DiTerlizzis Spiderwick-fälthandbok i samma genre så talar båda böckerna om monstren som om de vore verkliga, vilket innebär att det finns en tvärsäkerhet i hur monstren ”är” som kanske inte nödvändigtvis stämmer med andra källor. Bilderna i den här boken är mer burleska och överdrivna än i DiTerlizzis bok, vilket gör att huvudintrycket ändå blir att monstren i boken är just påhittade sagoväsen. Den absolut största fördelen med det här uppslagsverket är att det täcker stora delar av världen, från indiska jätteormar till blodtörstiga järvar.

Stora musboken av Stefan Casta & Staffan Ullström
Casta har gjort många böcker om djur och natur. Att det här är min favorit hittills kan kanske ha att göra med hur söta mössen är, men också att det finns så många roliga detaljer att lära sig: att näbbmusen inte är en mus utan släkt med mullvaden, att Klas Klättermus är en skogssork (som heter klatremus på norska) och Krösus Sork en mellansork (Microtus oeconomus – den ekonomiska sorken). För att inte tala om beskrivningen av brunråttan: ”[T]ill skillnad från husmusen, som nog trivs bäst på landet, har råttan helt andra visioner. Den är uppdaterad. Den vill bo modernt. Den vill ha tunnelbana och McDonald’s!”

Under havsytan: en magisk skelettbok av Sarah Fabiny
En av flera nyinköpta ”skelettböcker” där man får se skelettet av djur (eller jorden i genomskärning) på bilder som sedan går att dra ut så att man ser hela djuret. Det finns en ramberättelse med barn som går på museum, liksom faktarutor om de olika djuren. Man kan alltså välja om man vill läsa den som berättelse, faktabok, eller bara titta på bilderna.

Atlas över världshaven av John Woodward
Trots namnet är det här mer en allmän faktabok än en renodlad atlas. Vissa uppslag är geografiskt indelade, men det finns också uppslag om olika sorters kuster, utnyttjande av havet, m.m. Boken är otroligt faktaspäckad, med många och detaljerade bilder. Man kan göra ”nerslag” här och var och lära sig massor. Det är faktiskt att rekommendera framför att försöka läsa hela boken på en gång (vilket kan göra vem som helst yr i huvudet). Med boken följer en CD-ROM, som kanske inte är det mest livade äventyret någonsin, men ändå rätt spännande – man kan ”sjunka” till olika havsdjup och se vilka djur som bor där, eller låta havsytan stiga med ett visst antal meter och se hur det påverkar olika av jordens storstäder. (Vissa av dem försvinner nästan helt redan efter ett par meters ythöjning.)

Alla har rätt: FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna i bild
De mänskliga rättigheterna beskrivs här i enkla ord, med olika illustratörer på varje uppslag. Vissa av illustratörerna är redan kända för våra barn, som Niki Daly (Kwela Jamela) och Axel Scheffler (Gruffalon), medan andra är nya. Boken är rolig att titta i samtidigt som den fungerar som en bra utgångspunkt för diskussion.